Berichten

Strenge aanpak loont

In Rotterdam krijgen bijstandsgerechtigden met behulp van een speciaal project sneller werk dan verwacht. Twaalfduizend Rotterdammers hebben de afgelopen drieënhalf jaar een baan gevonden. Dit is een half jaar eerder dan de gemeente verwachtte.

Het project heet WerkLoont en houdt in dat de bijstandsgerechtigden gedurende vijftien weken twintig uur per week aan het werk moet. De gemeente steekt ondertussen geld in het vinden van passende vacatures die kansrijk lijken.

De stad kiest voor een relatief strenge aanpak van bijstandsgerechtigden. Landelijke regels worden strenger dan elders nageleefd. Rotterdam heeft de meeste mensen in de bijstand. Dit komt volgens de gemeente doordat veel Rotterdamse werkzoekenden in een kwetsbare positie zitten. Er wonen veel laagopgeleiden, langdurig werklozen, ouderen en mensen met een arbeidsbeperking in de stad.

Eenmaal aan het werk lukt het de nieuwe werkenden beter aan het werk te blijven. Sinds vorig jaar valt nog maar een krappe 20 procent weer terug in de uitkering. Dit is een halvering ten opzichte van 2 jaar daarvoor.

Bron: Volkskrant.nl