Berichten

Bijstandsfraude


Hier vindt u een (selectie van) uitspraken in socialezekerheidsrecht. Dit overzicht wordt steeds bijgewerkt. Voor een overzicht van uitspraken kunt bijvoorbeeld kijken op rechtspraak.nl.

Bijstandsfraude in Sleen

Een inwoner van Sleen wordt door justitie verdacht van uitkeringsfraude. Volgens het OM gaf de man tussen januari 2010 en oktober vorig jaar meer dan een ton aan inkomsten van zijn werk als zanger en voor een stichting niet op bij de sociale dienst van gemeente Coevorden.

Het zou om meer dan 100.000 gaan. De man zelf ontkent de bijstandsfraude. Volgens het OM verdiende hij geld met optreden in Irak, maar ook in Duitsland en bij de Koerdische gemeenschap in de VS. Daarnaast zou hij ook giften gekregen hebben zoals vliegtickets. Ook zou hij werkzaamheden hebben verricht voor de door hem opgericht stichting Kind zijn in Irak en Midden-Oosten.

De rechtbank stelde de rechtszaak uit. Wanneer deze opnieuw aan de orde komt, is nog niet bekend.

Bron: Dvhn.nl


 

 

Stel moet elf maanden zitten na jarenlange uitkeringsfraude

4 mei 2018 –  Een 51-jarige man en zijn 51-jarige ex-vrouw uit Hoogezand moeten elf maanden de cel in omdat ze de sociale dienst jarenlang hebben opgelicht. Zij ontvingen tussen januari 2005 en januari 2016 voor ruim 192.000 te veel aan uitkering. Volgens de rechtbank is ruim een ton aan fraude verjaard.

Het stel hield voor de gemeenten verborgen dat ze in Turkije onder meer landbouwgrond en woningen bezaten. Ook hielden zij ruim 170.000 euro uitkeringsgeld achter op rekeningen van familie in Turkije. Inmiddels is het stel gescheiden. De vrouw is met hun kinderen achtergebleven in Hoogezand. De man is bij verstek veroordeeld, omdat de echtgenoot inmiddels in Turkije woont.

Bron: Rtvnoord.nl


 

31 maart 2017 – Een 61 jarige vrouw uit Oss heeft tussen 2007 en 2013 onterecht een uitkering met toeslagen ontvangen. Ze bezit namelijk vastgoed in Turkije. De vrouw werd veroordeeld tot een werkstraf van 120 uur en een voorwaardelijke celstraf van 3 manden voor ‘het valselijk opmaken van een geschrift’.

De vrouw liet na om op haar aanvraag voor de uitkering het bezit van de woning te zetten. Zij beweerde dat het huis alleen om praktische redenen op haar naam stond. Een buurman van een pand in Turkije gaf echter aan dat zij jaarlijks een maand met haar man in het huis woonde. De vrouw dient 78.000 terug te betalen aan de gemeente. DIt is het bedrag dat zij in 6 jaar ontving.

Bron: Bd.nl


Werkstraf voor jarenlange bijstandsfraude

24 februari 2017 – Een echtpaar uit Zaltbommel is veroordeeld voor bijstandsfraude. Zij handelden naast hun uitkering in fietsen via marktplaats. Het stel kreeg een werkstraf van 120 uur.

In totaal zouden er 1.138 artikelen zijn geplaatst op Marktplaats.nl. Vermoedelijk zaten hier zo’n 300 fietsen tussen. Ze wisten dat ze deze inkomsten moesten doorgeven, maar hadden dit jarenlang nagelaten. Ze moeten tevens 74.000 terugbetalen.

Bron: Bd.nl


Ruim acht ton aan bijstandsfraude opgespoord

6 maart 2017 – In de gemeenten Emmen, Coevorden en Borger-Odoorn is in het afgelopen jaar een bedrag van 805.000 euro aan bijstandsfraude opgespoord. In totaal zijn ruim 97 bijstandsuitkeringen stopgezet na onderzoek.

Vaak wordt bijstandsfraude gepleegd zonder dat men het doorheeft. Veranderingen worden bijvoorbeeld vaak niet doorgegeven, waardoor ze onterecht een bepaald bedrag aan uitkering ontvangen.

Om dit in vervolg te voorkomen wordt meer voorlichting gegeven en blijft de gemeente controles doen, boetes opleggen en worden fraudebedragen teruggevorderd.

Bron: Rtvdrenthe.nl


23.000 euro bijstandsgeld terugbetalen

11 februari 2017 – Een 39 jarige vrouw, oud inwoonster van Dwingeloo, wordt verdacht van uitkeringsfraude. Zij moet 23.000 euro aan bijstandsgeld terugbetalen. De vrouw zou het geld ten onrechte ontvangen hebben.

De gescheiden vrouw woonde tot anderhalf jaar geleden met twee kinderen in een huurhuis in Dwingeloo. Ze ontving bijstand van de IGSD. Mevrouw leerde een man kennen uit Klazienaveen en kreeg een relatie. Zij heeft te laat de IGSD ingelicht over de aanstaande verhuizing naar Klazienaveen.

Bovendien had mevrouw volgens de IGSD een opmerkelijk lage energierekening voor een huishouden van drie personen. De IGSD en de onafhankelijke commissie wees haar bezwaar af.

Bron: dvhn.nl


Ten onrechte ontvangen bijstandsgeld terugbetalen

30 januari 2017 – Een echtpaar uit gemeente Twenterand moet rond de 15.000 euro terugbetalen aan de gemeente. Dit oordeelde de Centrale Raad van Beroep. Het stel ontving ten onrechte bijstand.

De gemeent kwam erachter toen de vrouw zich meldde bij haar klantmanager met bankafschriften die op de naam stonden van haar man, waaruit blijkt dat he saldo op 31 december 2013 ruim 14.700 bedroeg. Het stel moest de bankafschriften over de periode van 1 november 2013 tot 27 juli 2004 overleggen. Hieruit blijkt dat het stel in november 2012 een bedrag van 15.000 heeft ontvange. Volgens mevrouw zou haar man niet meer op hetzelfde adres wonen als zij. De vrouw betoogde dat zij op de hoogte was van de bankrekening van haar man.

Het college van B en W geeft hier geen gehoor aan en trekt de bijstand over de periode van 1 november 2013 tot en met 6 juni 2014 in, wegens het schenden van de inlichtingenplicht. Het stel dient de ten onrechte verleende bijstand van 15.000 euro terug te betalen.

Bron: Tubantia.nl


240 uur taakstraf en 6 maanden voorwaardelijk

17 januari 2017 – De rechtbank in Zutpen heft een 48-jarige vrouw uit Apeldoorn veroordeeld wegens bijstandsfraude. De rechtbank legde een taakstraf van 240 uur en een voorwaardelijk celstraf van zes maanden op.

De vrouw liet na te melden dat zij op vakantie ging, inkomsten had door de verkoop van kleding, in bezit was van een auto en samenwoonde terwijl ze een uitkering ontving voor een alleenstaande. Door dit na te laten maakte mevrouw misbruik van het sociale zekerheidsstelsel. Ook had mevrouw al eerder te maken met bijstandsfraude.

Haar 43-jarige partner werd vrijgesproken van heling en bijstandsfraude, omdat niet kon worden bewezen dat hij wist wat mevrouw deed.

Bron: omroepgelderland.nl


18 maanden cel voor onder meer bijstandsfraude

12 januari 2017 – De rechtbank Oost-Brabant heeft een 49-jarige man uit Amsterdam veroordeeld tot een celstraf van 18 maanden. De man werd schuldig bevonden voor opzetheling, uitkeringsfraude en witwassen.

Verdachte stortte van januari tot en met februari 2015 bijna 350.000 euro op de rekening van zijn dochter. De rechtbank oordeelde dat het ging om witwassen van crimineel geld. Daarnaast streek de verdachte een bijstandsuitkering op waar hij geen recht op had. Hij verzweeg de inkomsten die hij had uit kamerverhuur en woningbemiddeling.

Volgens de rechtbank is een onvoorwaardelijke celstraf van 18 maanden passend.

Bron: rechtennieuws.nl


Verbod op verborgen camera’s bij uitkeringsfraude

21 December 2016 – Gemeenten mogen in vervolg geen verborgen camera’s meer gebruiken om uitkeringsfraude op te sporen. De Autoriteit Persoonsgegevens heeft de gemeenten daarover ingelicht. De instantie baseert dit op een uitspraak van de Centrale Raad van Beroep. Alleen op grond van de wet kunnen verborgen camera’s worden toegestaan.

Nijmegen kreeg bij hoge uitzondering toestemming om een verborgen camera in te zetten. De Autoriteit Persoonsgegevens verwees daarbij naar gerechtelijke uitspraken waarin stond dat onder strikte voorwaarden het middel kan worden ingezet.


Vrijspraak voor witwassen

30 november 2016 – Een Roma-stel uit Nieuwegein dat zich eerder dit jaar schuldig gemaakt heeft aan het stelen en omsmelten van gouden sieraden, heeft een werkstraf gekregen voor heling van uitkeringsfraude. Vrijspraak volgde voor het witwassen van sieraden.

Misa T. heeft een taakstraf van 200 uur gekregen en Suzane D. werd veroordeeld tot 120 uur taakstraf. Beiden kregen een voorwaardelijke celstraf van vier maanden opgelegd. Het witwassen van sieraden is onvoldoende aannemelijk gemaakt.

Bron: rtvutrecht.nl


Vrijspraak bijstandsfraude Purmerend

25 oktober 2016 – De rechtbank in Haarlem heeft een 58-jarige vrouw vrijgesproken van bijstandsfraude. De rechtbank oordeelde dat niet kan worden bewezen dat mevrouw wist dat haar man onroerend goed en 2 bankrekeningen bezat in Suriname. Het OM nam al eerder hetzelfde standpunt in.

Haar 62-jarige ex-echtgenoot heeft 10 jaar ten onrecht een bijstandsuitkering ontvangen van de gemeente Purmerend. Het gaat om een bedrag van bijna 180.000. De strafzaak tegen deze man loopt nog. Hij is verhuisd naar Suriname en tot dusver is het OM er niet in geslaagd hem te achterhalen.


Boete voor bijstandsfraude

19 oktober 2016 – Een inwoner van Deventer heft ten onrechte bijstandsuitkering ontvangen. Hij had van 1 januari 2011 tot en met 30 juni 2016 inkomsten als zorgverlener. Deze inkomsten heeft meneer niet opgegeven.

Er is daarom 56.000 euro ten onrechte aan bijstand ontvangen. Dit bedrag wordt teruggevorderd en tevens wordt een boete opgelegd.

De gemeente wil voorkomen dat mensen uitkeringen krijgen terwijl zij het niet nodig hebben. Bij de aanvraag van een uitkering wordt hier intensief op gecontroleerd. Daarnaast vinden er ook tussentijdse controles plaats om te controleren of men nog steeds terecht een uitkering ontvangt.


Eis werkstraf 240 uur

10 oktober 2016 – Tegen Pieter O. (35) uit Hoorn wordt 240 uur werkstraf en een maand voorwaardelijke celstraf geëist wegens hennepteelt, diefstal van elektriciteit en een woninginbraak met geweld.

Hierbij wordt aangenomen dat O. rond begin 2013 een woning had gehuurd om hierin hennep te telen. De huur die door mededaders is betaald, moet als illegaal inkomen van O. worden beschouwd volgens justitie. Zij eiste daarom de huursom van 9.5 duizend euro op. De stroomleverancier had al zevenduizend geëist. Bovendien had O. zijn activiteiten niet bij de uitkeringsinstantie vermeld en moet hij vijfduizend aan uitkeringsgeld terugbetalen.

Tot slot staat meneer ook nog terecht wegens woninginbraak waarbij geweld gebruikt is. De bewoner verklaarde dat O. met een bivakmuts aan het inbreken was, toen hij werd overgelopen. De rechtbank doet uitspraak op 20 oktober.

 


Eis werkstraf wegens fraude

13 oktober 2016 – Tegen een 52-jarige vrouw uit Goes wordt wegens uitkeringsfraude een voorwaardelijke celstraf van een half jaar en een taakstraf van 200 uur geëist door de officier van justitie. Haar 44-jarige plaatsgenoot J. van H. moet volgens de aanklager een taakstraf van 140 uur plus 4 maanden voorwaardelijke krijgen.

De vrouw wordt ervan verdacht van juli 2007 tot eind september 2015 uitkeringsfraude te hebben gepleegd. Van H. had geen onderdak en de vrouw bood hem dat. Volgens haar zeggen verbleef hij slechts af en toe. Alleen in 2015 bleef hij ongeveer een jaar. Dat deze verklaring niet strookte met eerdere verklaringen weet ze aan haar psychische toestand in die tijd.

Dat de man bij haar verbleef, had ze op formulieren moeten invullen. Echter, dit heeft zij nagelaten en dus uitkeringsfraude. Al met al had de vrouw de gemeente voor ruim een ton benadeeld. Bron: pzc.nl


Celstraf van 36 maanden

13 september 2016 – Rechtbank Arnhem heeft een 64-jarige man veroordeeld tot een gevangenisstraf van 36 maanden. De man heeft zich schuldig gemaakt aan bijstandsfraude. Hij dealde 2,5 jaar in harddrugs zonder zijn inkomsten uit de drugshandel en het bezit van twee appartementen in Turkije op te geven aan de uitkeringsinstanties. Daarnaast had de man munitie in zijn woning liggen. De straf is lager uitgevallen dan de officier van justitie had geëist omdat de rechtbank ervan uit gaat dat de man enkel voor 1 jaar intensief heeft gehandeld in drugs. Bron: navigator.nl


Werkstraf van 150 uren

25 juli 2016 – Verdachte heeft 10 jaar lang verzwegen dat zij een gezamenlijk huishouden voerde met haar partner, terwijl zij een uitkering ontving. Zij heeft daarom ten onrechte een uitkering ontvangen over die periode. Daarnaast heeft zij een aanvraagformulier AOW pensioen vervalst door op dit formulier in te vullen dat zij alleen woonde, terwijl dit niet het geval was. Zij heeft zich daarom schuldig gemaakt aan bijstandsfraude en valsheid in geschrifte. Verdachte wordt veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van 5 maanden met een proeftijd van 3 jaren. Ook krijgt zij een Werkstraf van 150 uren en een geldboete van € 4.800,-. Bron: navigator.nl


Werkstraf van 140 uur

3 februari 2016 – De officier van justitie vordert van een echtpaar uit Geldermalsen €155.000 aan onterecht ontvangen uitkeringsgeld terug. Volgens het Openbaar Ministerie zou de man van 59-jarige leeftijd namelijk tegenover de sociale dienst enige jaren opzettelijk verzwegen hebben dat hij een inkomen had. Onduidelijkheid bestaat nu echter over de duur van de fraudeperiode: het Openbaar Ministerie stelt dat de man zes jaar lang gefraudeerd zou hebben, maar zijn advocaten menen dat het slechts zou gaan om een periode van ongeveer twee jaar. De zaak wordt hierom aangehouden: woensdag 22 juni zal de zaak verder besproken worden.

6 juli 2016 – De man van 59-jarige leeftijd uit Geldermalsen heeft zich samen met zijn 55-jarige vrouw schuldig gemaakt aan bijstandsfraude, zo oordeelde de rechtbank. De man is veroordeeld tot 140 uur werkstraf. Het echtpaar kreeg van 2008 tot 2015 een uitkering toegekend, terwijl het inkomen van de man werd verzwegen. De sociale dienst ontdekte de fraude toen ze de man zagen werken in de tuin van de buurman. Ook getuigen bevestigden dat de man wel degelijk werk had.

Tijdens de zitting in Arnhem betoogde de man dat hij zich van geen kwaad bewust was. Naar aanleiding van verschillende getuigenverklaringen vond de officier van justitie dit verhaal ongeloofwaardig. Naast de werkstraf voor de man, is het stel veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden. De werkstraf werd toegekend, omdat de man volgens de rechtbank een actieve rol speelde in het plegen van fraude. Ook eiste het OM nog een werkstraf van 60 uur tegen de vrouw op de zitting. Bron: Gelderlander


Vrijspraak

20 januari 2016 – Het Openbaar Ministerie heeft een celstraf van zes maanden voorwaardelijk geëist voor een man en vrouw uit Almere wegens het plegen van uitkeringsfraude. Volgens het OM zou het duo namelijk meer dan tien jaar hebben samengewoond zonder dat daarvan melding was gemaakt. Het zou gaan om fraude van meer dan 172.000 euro. De rechtbank heeft de man en vrouw vrijgesproken. De rechter kwam tot vrijspraak omdat het koppel volgens de rechtbank niet zou hebben samengewoond en ook niet gesproken kon worden van een gezamenlijke huishouding. Bron: Dichtbij.nl


Werkstraf van 120 uur

2 februari 2016 – Op 2 februari heeft de rechtbank uitspraak gedaan in onderstaande zaak. De rechter legde een taakstraf op van 120 uur wegens het plegen van uitkeringsfraude. De vrouw zou uitkeringsfraude hebben gepleegd, omdat ze haar bron van inkomsten niet had gemeld aan de sociale dienst. Het verduisteren van geld, middels het gebruik van de pinpassen van de man, kon volgens de rechter niet bewezen worden. Op dit punt werd de vrouw dan ook vrijgesproken. Bron: De Noordoospolder

19 januari 2016 – Een vrouw uit Almere wordt verdacht van het plegen van uitkeringsfraude. De vrouw zou huishoudelijk werk hebben verricht, maar van deze inkomsten geen melding hebben gemaakt. Tevens zou de vrouw de pinpassen van de man, voor wie ze het huishoudelijk werk verrichte, gebuikt hebben om spullen voor haarzelf te kopen. Ook over deze bron van inkomsten had de vrouw de sociale dienst niet ingelicht. De totale fraude zou volgens het Openbaar Ministerie neerkomen op 89.000 euro. De officier van justitie vond dit een te hoog bedrag: niet de gehele fraude kan haar worden toegerekend. Daarom werd in deze zaak gevraagd om het opleggen van een boete van rond de 48.000 euro en werd ook een taakstraf van 240 uur geëist. De rechter zal uitspraak doen in deze zaak op 2 februari. Bron: Dichtbij.nl


 Werkstraf van 140 uur

5 november 2015 – Een vrouw uit Marknesse heeft volgens de rechtbank in Lelystad gefraudeerd met haar uitkering tussen juni 2011 en december 2013. De vrouw kreeg een uitkering voor alleenstaanden, terwijl ze in werkelijkheid samenwoonde met haar partner. De rechtbank heeft zowel aan de vrouw als aan de partner een werkstraf van 140 uur opgelegd. Bron: De Noordoostpolder


 Voorwaardelijke werkstraf van 120 uur

30 oktober 2015 – Een inwoner uit de gemeente Hardenberg is door de rechtbank veroordeeld tot een voorwaardelijke werkstraf van 120 uur. De rechter heeft daarmee conform de eis van het Openbaar Ministerie gehandeld. De man zou gefraudeerd hebben met zjin uitkering volgens de rechtbank, omdat hij tussen 2007 en 2014 voor het UWV verzwegen zou hebben dat zijn partner een inkomen had. Dit inkomen zou gevolgen hebben voor de hoogte van zijn uitkering. Bron: Hardenberg.nu


Uitspraak volgt

31 maart 2016 – De echtgenote van Beauty Sauna Peize moest eind maart opnieuw voor de rechter verschijnen. Dit maal werd het aantal gewerkte uren vastgesteld: volgens de rechtbank is een schatting van 26,5 gewerkte uren per week een redelijke schatting. Het UWV mag daarom het uitkeringsgeld dat de vrouw te veel heeft ontvangen, terugvorderen. Bron: RTV-Noord

1 december 2015 – De vrouw, over wie hieronder werd geschreven, verscheen maandag 30 november voor de bestuursrechter. De rechter concludeerde dat het aantal gewerkte uren van de vrouw moet worden vastgesteld om zo de hoogte van het fraudebedrag vast te kunnen stellen. Mocht dit bedrag boven de 50.000 euro liggen, dan moet het UWV aangifte van uitkeringsfraude doen en wordt de zaak door een strafrechter behandeld. Bron: RTV-Noord

30 oktober 2015 – De partner van de eigenaar van Beauty Sauna Peize zou gefraudeerd hebben met haar uitkering. De vrouw zou tussen 2007 en 2012 gewerkt hebben in het bedrijf van haar echtgenoot en van deze werkzaamheden geen melding hebben gemaakt bij de sociale dienst. UWV eist daarom nu 85.000 euro aan uitkeringsgeld van haar terug. De vrouw was het niet eens met de hoogte van het opgelegde bedrag en heeft daarom een zaak aangespannen bij de rechter. In december zal de verdere behandeling van de zaak plaatsvinden. Bron: Dagblad van het Noorden


Vrijspraak

5 november 2015 – De man uit Egypte, die werd verdacht van uitkeringsfraude, is vrijgesproken door de rechtbank in Groningen. Dit omdat het onderzoek niet duidelijk zou zijn geweest. Bron: Dagblad van het Noorden

22 oktober 2015 – Een man uit Egypte moest onlangs voor de rechter in Groningen verschijnen wegens uitkeringsfraude. De 61-jarige man kreeg een uitkering, maar zou daarnaast in Egypte eigenaar zijn van een elektronicabedrijf en een café. Van deze bezittingen had hij echter geen melding gemaakt bij de sociale dienst. Daarnaast zou het woonadres van de man niet kloppen: hij stond bij de sociale dienst ingeschreven in de gemeente Delfzijl, terwijl hij feitelijk niet in Nederland, maar in Egypte woonde. Eis van het Openbaar Ministerie in deze zaak is een celstraf van drie maanden. Over twee weken zal blijken of de rechter de eis van het OM zal volgen, dan zal de rechter namelijk uitspraak doen in deze zaak. Bron: Dagblad van het Noorden


Werkstraf van 160 uur en voorwaardelijke gevangenisstraf van een maand

30 oktober 2015 – Hieronder schreven we over het stel uit Drachten dat werd verdacht van het plegen van uitkeringsfraude. Het Openbaar Ministerie eiste in deze zaak een taakstraf van 160 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van een maand. Deze rechtbank heeft zich onlangs uitgesproken over deze zaak en heeft een straf opgelegd conform de eisen van het Openbaar Ministerie. Bron: Wâldnet

17 oktober 2015 – Een koppel uit Drachten wordt verdacht van het plegen van uitkeringsfraude. Het duo zou handelen in auto’s en had deze handel niet gemeld bij hun sociale dienst. Hierom zou sprake zijn van uitkeringsfraude en heeft het Openbaar Ministerie in deze zaak taakstraffen van 160 uur en voorwaardelijke celstraffen van een maand geëist. Het totale fraudebedrag komt neer op meer dan 50.000 euro. Op 30 oktober zal de rechtbank uitspraak doen in deze zaak. Bron: Wâldnet


Uitspraak volgt

12 oktober 2015 – Een stel uit de stad Groningen wordt verdacht van uitkeringsfraude. De man zou vage kennissen hebben gevraagd geld, met een totaalbedrag van rond de vijfduizend euro, bij te schrijven op de rekening van zijn partner. Deze extra vorm van inkomsten had hij niet gemeld bij de sociale dienst, wat hij wel had moeten doen. De eis van het Openbaar Ministerie was een celstraf van zes maanden voor de man en een voorwaardelijke taakstraf van 180 uur voor de vrouw. De strafeis van de man viel hoger uit omdat de man een grotere rol in de fraude zou hebben gespeeld dan de vrouw en daarnaast was zou de man al eerder veroordeeld zijn voor dergelijke vergrijpen. De rechter zal in deze zaak over twee weken uitspraak doen. Bron: RTV-Noord


Uitspraak volgt

6 oktober 2015 – In Geldermalsen worden twee uitkeringsgerechtigden verdacht van het plegen van uitkeringsfraude. Beide fraudeurs zouden hun inkomsten uit werk niet hebben gemeld aan de sociale dienst. Het totale fraudebedrag van het tweetal ligt rond de 200.000 euro. Eén van de uitkeringsgerechtigden zou 140.000 euro onterecht aan uitkeringsgeld hebben ontvangen. De andere  rond de 60.000 euro. Beide uitkeringsgerechtigden moeten nog voor de rechter verschijnen. Bron: Gelderlander


Uitspraak volgt

4 juli 2015 – In totaal worden elf personen verdacht van fraude in Brabant. De hoofdverdachte uit Polen zou tien personen hebben overgehaald om voor hem te gaan werken in zijn isolatie- en montagebedrijf. Echter, deze tien ‘medewerkers’ zouden maar één keer hun salaris hebben ontvangen, waarna ze met vervalste papieren naar het UWV werden gestuurd om een WW-uitkering aan te vragen. Het uitkeringsgeld werd vervolgens door deze tien verdachten aan de Poolse hoofdverdachte overgemaakt. De fraude werd uiteindelijk ontdekt doordat het salaris van een van de monteurs, die in dienst van het montagebedrijf was, extreem hoog was in verhouding met de werkzaamheden die hij als monteur zou verrichten. Op woensdag 8 juli vond de regiezitting van een van de verdachten plaats. Bron: Algemeen Dagblad


Werkstraf van 180 uur, waarvan 90 uur voorwaardelijk

19 juni 2015 – Een 53-jarige vrouw uit Muntendam moest onlangs voor de rechtbank verschijnen en kreeg een taakstraf 180 uur, waarvan 90 uur voorwaardelijk, opgelegd. De vrouw kreeg deze taakstraf omdat ze meerdere jaren fraudeerde met haar bijstandsuitkering. Zo zou ze 19.000 kilo oud ijzer hebben verkocht waaraan ze in ieder geval 6.000 euro verdiende. Ook verkocht ze computers, caravans en Chinees servies. Bron: RTV-Noord


Werkstraf van 60 uur

21 mei 2015 – De rechtbank in Leeuwarden heeft een taakstraf van 60 uur opgelegd aan een 63-jarige man uit Drachten, wegens fraude met zijn uitkering. De man ontving tussen 2007 en 2010 een uitkering en verdiende daarnaast bij, zonder dat hij van deze bijverdiensten melding maakte bij de sociale dienst. Zo was hij trainer bij een lokale voetbalclub, waarmee hij 150 euro per maand verdiende en runde hij een worstenhandel wat hem jaarlijks tussen de tien en dertienduizend euro opleverde. Daarnaast bood hij zich in de krant aan als klusjesman. Bron: Waldnet


Werkstraf van 180 uur, waarvan 80 uur voorwaardelijk

16 mei 2015 – De rechtbank veroordeelde onlangs een 45-jarige vrouw voor uitkeringsfraude. De rechtbank legde in deze zaak een geldboete op van ruim 80.000 euro en een taakstraf van 180 uur, waarvan 80 uur voorwaardelijk. De vrouw zou namelijk niet hebben aangegeven bij de sociale dienst dat zij sinds 1991 in Turkije een baan heeft en ook sinds 2008 in hetzelfde land een appartement bezit. Bron: Rtvnh


Werkstraf van 120 uur

13 mei 2015 – Een echtpaar uit de gemeente Culemborg is door de rechtbank Gelderland veroordeeld voor uitkeringsfraude. Het stel ontving een bijstandsuitkering, maar had aan de sociale dienst geen melding gemaakt van hun bankrekening in Marokko. De man had geen daarnaast geen melding gemaakt van het feit dat hij in Marokko een huis op zijn naam had staan. Het echtpaar stelde in hun verweer geen melding te hebben gemaakt van de bankrekening en de woning, omdat deze werden gedeeld met de moeder en de zussen van de man en dat de waarde daarvan niet boven de vrijstellingsgrens kwam. De rechtbank oordeelde dat ze de gegevens wel hadden moeten melden en legde in deze zaak dan ook een werkstraf van 120 uur op. Bron: Rechtspraak.nl


Werkstraf van 200 uur en voorwaardelijke gevangenisstraf van tien maanden

16 april 2015 – Een 51-jarige vrouw uit Deventer is veroordeeld wegens uitkeringsfraude door de rechtbank in Zwolle. De vrouw ontving een bijstandsuitkering, maar had daarbij geen melding gemaakt van het Turkse onroerend goed dat zij in haar bezit had. Ondanks dat de vrouw stelde niets te hebben verdiend aan het onroerend goed, had zij dit wel moeten melden bij de sociale dienst, want het kon van invloed op de hoogte van haar uitkering. De rechtbank legde in deze zaak een werkstraf op van 200 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van tien maanden. Bron: De Stentor


Gevangenisstraf van een jaar, waarvan vier maanden voorwaardelijk

13 maart 2015 – De rechtbank in Lelystad heeft een gevangenisstraf van een jaar, waarvan vier maanden voorwaardelijk, opgelegd aan de man uit Urk. Volgens de rechtbank kon worden bewezen dat deze man gehandeld zou hebben in schapen of vlees. Bron: De Stentor

27 februari 2015 – Een man uit Urk zou ruim tien jaar lang hebben gehandeld in lammeren en dit terwijl hij een uitkering ontving en van deze handel geen melding had gemaakt bij de sociale dienst. Volgens het Openbaar Ministerie zou de man daarmee gefraudeerd hebben met zijn uitkering. Fraudebedrag is vastgesteld op 277.000 euro en de officier van justitie eist in deze zaak een gevangenisstraf van één jaar. Bron: Omroep Flevoland


Werkstraf van 240 uur en gevangenisstraf van zes maanden

12 maart 2015 – De rechtbank heeft het koppel uit Veendam veroordeeld tot het uitvoeren van een werkstraf van 240 uur en een gevangenisstraf van zes maanden, waarvan vier maanden voorwaardelijk wegens het plegen van fraude met hun uitkering. Bron: RTV-Noord

26 februari 2015 – In de periode van juli 2009 tot en met maart 2014 heeft een duo uit Veendam gefraudeerd hebben met hun uitkering volgens het Openbaar Ministerie. Het stel zou namelijk spullen via Markplaats hebben verkocht en tevens handelen in oud ijzer en van deze werkzaamheden geen melding hebben gemaakt. In totaal zou het gaan om een fraude van rond de 58.000 euro. Omdat het stel al eerder is veroordeeld voor uitkeringsfraude, eist de officier van justitie in deze zaak een gevangenisstraf van negen maanden. Bron: RTV-Noord 


Werkstraf van 180 uur en voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden

18 februari 2015 – Een koppel uit Tilburg, die beiden een uitkering ontvingen, is veroordeeld tot een taakstraf van 180 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden wegens het verzwijgen van verschillende inkomstenbronnen aan de sociale dienst. Met hun werkzaamheden als oppas voor de kleinkinderen, schoonmaker, werknemer in een café en organisator van parenavonden zou het stel voor 65.000 euro hebben gefraudeerd met hun uitkering. Bron: De Gelderlander


Uitspraak volgt

26 januari 2015 – Een vrouw uit de gemeente Midden-Delfland moet een deel van het uitkeringsgeld dat zij heeft gekregen, terugbetalen aan de gemeente. De vrouw zou reeds een aantal jaren samenwonen met haar partner en terwijl zij bij de gemeente ingeschreven stond als alleenstaande. Hierdoor heeft de vrouw 117.000 euro te veel aan uitkeringsgeld ontvangen. Dit bedrag vordert de gemeente nu terug en tevens zal de gemeente aangifte doen bij het Openbaar Ministerie van fraude. Bron: Westlanders.nu


Werkstraf van 240 uur en voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden

5 februari 2015 – De rechtbank heeft op 5 februari een werkstraf van 240 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf opgelegd aan het stel uit Zwolle wegens fraude met hun uitkering. De rechtbank is van mening dat de ouders in de winkels van hun kinderen gewerkt hebben zonder opgave daarvan aan de sociale dienst: er werden 56 observaties uitgevoerd en bij 35 van deze observaties was de moeder aanwezig in de zoon van de winkel en navraag bij verschillende betrokken partijen leverde op dat de vader bloemen voor de winkel im- en exporteerde. Tevens werden rekeningen van de winkels van de kinderen betaald met geld afkomstig van de gezamenlijke rekening van de ouders. Bron: De Stentor

22 januari 2015 – Het Openbaar Ministerie eist een gevangenisstraf van een half jaar tegen een stel uit Zwolle. Het stel zou vijf jaar lang hebben gefraudeerd met hun uitkering en daarbij 171.000 euro onterecht hebben ontvangen. De achttienjarige zoon van het stel is eigenaar van een bloemenwinkel en volgens het Openbaar Ministerie zou het startkapitaal voor deze bloemenwinkel niet bij de zoon vandaan komen, maar bij de ouders. Tevens heeft het Openbaar Ministerie het vermoeden dat de ouders ook in de winkel werkten, maar dat zij van deze werkzaamheden geen melding hebben gemaakt. Het Openbaar Ministerie vroeg zich tevens af waar de jongen de tijd vandaan haalde om een bloemenwinkel te onderhouden: de jongen zit namelijk ook nog op school om zijn havodiploma te halen. De ouders van de jongen stellen dat het verhaal van het Openbaar Ministerie niet klopt: het startkapitaal voor de winkel zou bestaan uit giften van vrienden en spaargeld van de kinderen van het stel. Ook stellen de ouders dat de zoon de winkel kon onderhouden naast zijn activiteiten voor school, omdat de jongen verschillende medewerkers in dienst heeft. De rechtbank doet uitspraak in deze zaak op 5 februari. Bron: De Stentor


Taakstraf van 150 uur

22 januari 2015 – Een koppel uit Nijmegen is door de rechtbank in Arnhem veroordeeld tot het uitvoeren van een taakstraf van 150 uur. Tussen 2001 en 2011 hebben de twee samengewoond maar hiervan bewust geen melding van gemaakt bij de sociale dienst. Dit leverde het stel een financieel voordeel op van 100 euro per maand. Bron: De Gelderlander


Uitspraak volgt

19 januari 2015 – Een vrouw uit Vlissingen met een bijstandsuitkering zou niet aan de sociale dienst gemeld hebben dat zij 29.121 euro op haar rekening had staan en dat zij ook 12.000 euro aan cash in huis had liggen. Hiervan had zij wel melding moeten maken. De vrouw verklaarde de cash van haar ex te hebben gekregen voor het onderhouden van de kinderen en dat zij het bedrag op haar rekening bij elkaar had gespaard door gebruik te maken van verschillende toeslagen en zuinig te leven. Het Openbaar Ministerie stelt dat sprake is van fraude met de bijstand wegens het niet opgeven van het geld waarover de vrouw beschikking had en eist een voorwaardelijke gevangenisstraf van vier maanden en dat de vrouw het geld dat in beslag is genomen niet terugkrijgt. Uitspraak volgt. Bron: Hulpverlening en Veiligheid in Zeeland


Gevangenisstraf van vier maanden

31 december 2014 – Het Openbaar Ministerie eist een gevangenisstraf van een half jaar voor een man die gefraudeerd zou hebben met zijn uitkering. De 55-jarige man zou in de periode van mei 2005 tot en met juli 2012 zwart hebben gewerkt en van de inkomsten geen opgave hebben gedaan bij het UWV. Tevens werden bij de man twee hennepplantages opgerold. Hierom eist het OM een celstraf van een half jaar en vordert het UWV een bedrag van 105.000 euro terug. Op 14 januari legde de rechtbank een gevangenisstraf op van vier maanden. Bron: De Gelderlander (1) De Gelderlander (2)


Werkstraf van 240  uur en voorwaardelijke gevangenisstraf van twee maanden

12 december 2014 – Een man is door de rechtbank Noord-Holland veroordeeld voor opzetheling. De man zou samenwonen met een vrouw en hun twee kinderen, maar op het adres stonden alleen de vrouw en de kinderen ingeschreven en niet de man. Doordat de vrouw wel samenwoonde, maar ondertussen een uitkering ontving voor alleenstaande ouders van de gemeente Haarlem, heeft ze de gemeente benadeeld voor rond de 86.000 euro. De man zou volgens de rechtbank gebruik hebben gemaakt van de uitkering van de vrouw, waardoor sprake zou zijn van opzetheling en het verkrijgen van voordeel uit de bijstandsfraude van de vrouw. De rechtbank legde in deze zaak een werkstraf op van 240 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee maanden met een proeftijd van twee jaar. Bron: BijzonderStrafrecht


Gevangenisstraf van vijf maanden

12 december 2014 – De vrouw, waarmee de man uit bovenstaand bericht van 12 december 2014 samenwoonde, heeft van maart 2008 tot en met september 2013 verkeerde informatie doorgegeven aan de gemeente betreffende haar leefsituatie. Ze ontving van de gemeente op basis van de door haar aangeleverde gegevens een alleenstaande uitkering en dat terwijl zij in praktijk niet alleenstaand zou zijn, maar samenwoonde met haar partner. Het totale bedrag waarmee gefraudeerd de vrouw fraudeerde zou neerkomen op rond de 86.000 euro. Rekening houden met het feit dat de vrouw eerder, namelijk in 2009, is veroordeeld voor fraude met de uitkering, legt de rechtbank een gevangenisstraf op van vijf maanden. Bron: BijzonderStrafrecht


Werkstraf van 180 uur, waarvan 140 uur voorwaardelijk

17 november 2014 – Een vrouw uit Groningen zou volgens de rechtbank gefraudeerd hebben met haar uitkering en met het persoonsgebonden budget dat zij ontving voor het verzorgen van haar man. De vrouw pleegde fraude met haar uitkering door geen melding te maken van het inkomen dat zij verkreeg door handel in verschillende producten en zij fraudeerde met het persoonsgebonden budget doordat zij het geld niet gebruikte voor de zorg van haar man, maar uitgaf aan de handel. De vrouw heeft in totaal voor meer dan 63.000 euro fraude gepleegd. De rechtbank legde een werkstraf op van 180 uur, waarvan 140 uur voorwaardelijk. Bron: RTV Noord


Uitspraak volgt

30 januari 2015 – Eind januari moest de man uit Den Haag, verdacht van uitkeringsfraude, opnieuw voor de rechter verschijnen. De officier van justitie stelt dat voor 120.000 euro gefraudeerd zou zijn en eist dan ook een gevangenisstraf van twee jaar. Een celstraf van zes maanden, waarvan drie maanden voorwaardelijk eiste het Openbaar Ministerie voor de vrouwelijke medeverdachte. Bron: Omroep West

11 november 2014 – Een man uit Den Haag moest voor de rechtbank verschijnen, omdat hij volgens het Openbaar Ministerie de boel belazerde: hij zou rondrijden in dure auto’s en in het bezit zijn van meerdere prijzige horloges en dat terwijl hij een bijstandsuitkering ontving. De advocaat van de man stelt dat het OM het bij het verkeerde eind heeft. De auto’s waar de man in rondreed waren van een vriendin van de familie en de horloges zijn voor het merendeel nep. Een deskundige wordt nu gevraagd te onderzoeken wat de daadwerkelijke waarde is van de horloges. De zaak komt opnieuw voor de rechter in januari 2015. Bron: Algemeen Dagblad


Werkstraf van 180 uur en voorwaardelijke gevangenisstraf van twee maanden

30 oktober 2014 – Een vrouw uit Groningen zou volgens de rechtbank cosmeticaproducten hebben verkocht en getrouwd zijn op de Domicaanse Republiek zonder van deze zaken melding te maken bij de sociale dienst. Daarnaast zou ze geld hebben uitgeleend waarover ze woekerrentes vroeg. In totaal heeft ze volgens de rechtbank voor 115.000 gefraudeerd. De rechtbank legde in deze zaak een werkstraf van 180 uur op en een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee maanden. Bron: RTV-Noord


Werkstraffen van 48 uur

2 oktober 2014 – Twee inwoners uit de stad Groningen zijn veroordeeld tot een werkstraf van 48 uur. Volgens de rechtbank hebben zij gefraudeerd met de bijstand: beide gaven bij de Sociale Dienst niet aan dat ze geld bijverdienden als respectievelijk pizzabakker en pizzabezorger. Bron: RTV-Noord


Voorwaardelijke gevangenissstraf van twee maanden

2 oktober 2014 – Een man uit Pakistan zou zich schuldig hebben gemaakt aan fraude met zijn uitkering volgens de rechtbank in Groningen: hij zou hebben verzwegen dat hij in Pakistan een woonhuis had en ook heeft hij gezwegen over zijn inwonende kinderen. Voor de fraude heeft hij een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee maanden opgelegd gekregen. Bron: RTV-Noord


 Werkstraf van 240 uur en voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden

4 september 2014 – Tegen een 62-jarige man uit Groningen heeft een werkstraf van 240 uur een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden gekregen vanwege jarenlange bijstandsfraude. Hij heeft inkomsten niet  opgegeven en een bankrekening verzwegen. De sociale dienst vordert 134.000 euro te veel ontvangen geld terug. Bron: RTV-Noord


 Werkstraf van 200 uur

28 juli 2014 – Een stel uit Hoogezand heeft een werkstraf van 200 uur gekregen, zij hadden een gezamenlijke huishouding terwijl zij dit niet hadden aangegeven. Daarnaast gaf de vrouw niet al haar inkomsten op. Door het checken van de energierekeningen en een buurtonderzoek kwam deze fraude aan het licht. Bron: RTV-Noord


 Werkstraf van 240 uur en gevangenisstraf van één jaar

27 maart 2014 – Een echtpaar (63 en 63) uit Wijchen heeft jarenlang bijstand ontvangen die zij niet zouden hebben gekregen wanneer zij hun inkomen en vermogen gemeld hadden. De man heeft verzwegen dat hij eigenaar was van woningen en grond in Turkije. Hij is veroordeeld tot 1 jaar gevagenisstraf en de vrouw tot een werkstraf van 240 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 6 maanden. Bron: Gelderlander


Vrijspraak voor verdachte

3 februari 2014 – Een vrouw uit Almere die ervan verdacht werd inkomsten uit prosititutie en onderverhuur te hebben verzwegen, is vrijgesproken. De rechter acht deze inkomsten niet bewezen en ook tegen het samenwonen, waarvan zij ook verdacht werd, is geen bewijs. Bron: Omroep Flevoland


Werkstraf van 80 uur en voorwaardelijke celstraf van vier maanden

21 januri 2014 – Een stel (45 en 35) uit Middenbeemster heeft gedurdende tien jaar voor ruim 100.000 euro gefraudeerd. Deze fraude kwam aan het licht door een anonieme tip. Het stel kreeg eerst een gezinsuitkering terwijl de man geld verdiende en later ontving de vrouw als alleenstaande moeder een bijstandsuitkering maar de man logeerde regelmatig bij de vrouw. Bron: Noordhollands Dagblad