Berichten

Geen bijstand met tweede huis

Staatssecretaris van Ark van Sociale Zaken heeft een wetsvoorstel ingediend waardoor fraudebestrijding in de bijstand wordt aangescherpt. Het kabinet wil dat het niet langer mogelijk is om als bijstandsontvanger een tweede huis in het buitenland te hebben.

Nu zit er in de bijstand een soort ‘draaideur’. Wanneer de gemeente er achter komt dat bijstandontvangers een huis in het buitenland hebben, dan raken zij hun bijstand kwijt. De gemeente eist de ontvangen uitkering terug, met daarbovenop een boete. Vervolgens vraagt de bijstandsontvanger opnieuw een uitkering aan. De schuld plus boete bij de gemeente is meestal hoger dan de waarde van het bezit in het buitenland, waardoor de bijstandsontvanger officieel geen vermogen heeft. De bijstandsuitkering wordt dus weer toegekend, en de ontvanger blijft eigenaar van zijn huis in het buitenland.

Staatssecretaris van Ark wil met zijn wetsvoorstel dit voorkomen. Hij stelt voor dat de schuld die iemand bij de gemeente heeft door de onrechtmatige daad (verzwijgen tweede huis) niet meetelt bij de hernieuwde aanvraag voor bijstand. De aanvrager van bijstand moet dan laten zien dat hij zich inspant om het tweede huis te verkopen. Doet hij dit goed genoeg, dan heeft hij recht op bijstand.

Bron: Volkskrant