Berichten

UWV te druk

26 september 2015 – Hieronder berichtten we al dat het UWV het afgelopen jaar te druk had. Nu blijkt uit interne beleidsdocumenten dat de werkvoorraden ook dit jaar toegenomen zijn. In ieder geval kampen drie afdelingen van het UWV met werkachterstanden. Zo moet de afdeling Handhaving van het UWV nog 73.000 fraudemeldingen bekijken en het Werkbedrijf heeft nog 47.000 uitkeringsgerechtigden die nog geen reïntegratietraject hebben. De verzekeringsartsen van de afdeling Sociaal-medische zaken moeten nog 25.000 uitkeringsgerechtigden opnieuw keuren.

Volgens interne beleidsdocumenten overweegt de directeur van de divisie Handhaving 30 procent van 73.000 fraudemeldingen te bestempelen als meldingen met een lage prioriteit, ‘en daarmee als niet onderzoekswaardig te beschouwen.’ Over het reintegratietraject staat geschreven dat de capaciteit van het Werkbedrijf niet voldoende is om al deze 47.000 uitkeringsgerechtigden te begeleiden met een traject. Een woordvoerder van het UWV stelt nu naar aanleiding van het artikel van Trouw dat geen sprake is van een werkvoorraad binnen het Werkbedrijf: inmiddels is een project opgestart om deze 47.000 uitkeringsgerechtigden te begeleiden naar hun eigen reintegratgietraject. Verder blijkt dat het niet mogelijk zal zijn het aantal herkeuringen te laten dalen zonder maatregelen te nemen. UWV heeft nu dit cijfer bevestigd aan Trouw en stelt dat er niet genoeg geld is om alle 25.000 uitkeringsgerechtigden opnieuw te keuren. Dit is volgens het UWV dan ook een politieke keuze.

De Tweede Kamer is inmiddels op de hoogte van de werkachterstanden bij het UWV en gaat aan de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid hierover vragen stellen.

Bron: Volkskrant (1), Trouw (2)

 

6 juli 2015 – In 2014 zijn ruim 3.000 fraudemeldingen niet afgehandeld door de afdeling handhaving van het UWV, omdat deze afdeling het te druk had. Volgens het UWV was er vorig jaar te veel werk. Inmiddels is een speciaal team met de meldingen aan de slag gegaan. Een  groot deel van de fraudemeldingen hoeft volgens het team niet nader onderzocht te worden: het gaat dan bijvoorbeeld om meldingen die ouder zijn dan twee jaar of onterechte meldingen.

Bron: NOS