Berichten

No cure, no pay

15 oktober 2015 – Een uitkeringsgerechtigde uit de ‘s-Gravendeel spande onlangs met succes een rechtszaak aan tegen zijn sociale dienst. De sociale dienst in de Hoeksche Waard maakte gebruik van onderzoeksbureau Investiga om, op basis van ‘no cure no pay’, uitkeringsfraude op te sporen. Zo kwam de sociale dienst ook op het spoor van de ‘s-Gravendeler: hij zou niet wonen op het adres waar hij ingeschreven stond en moest daarom van de sociale dienst € 30.000 terugbetalen aan uitkeringsgeld. De rechtbank heeft in deze zaak bepaald dat fraudeopsporing een taak van de overheid hoort te zijn en niet uitbesteed mag worden aan private partijen. De sociale dienst zou inmiddels gebroken hebben met onderzoeksbureau Investiga. Het Algemeen Dagblad meldt verder dat eerder in Lansingerland een dergelijke geval ook aan de rechter werd voorgelegd: ook hier werd de sociale dienst niet in het gelijk gesteld.

Bron: Algemeen Dagblad (1) Algemeen Dagblad (2)

 

8 oktober 2015 – In het bericht hieronder schreven we al dat het opsporen van uitkeringsfraude niet mag worden uitbesteed aan private partijen op basis van ‘no cure no pay.’ Sinds een jaar ziet de rechter namelijk informatie verkregen middels deze methode niet meer als rechtsgeldig bewijs. Nu meldt het NRC dat in de periode van 2004 tot en met 2014 tientallen gemeenten private partijen ingehuurd hebben om bijstandsfraude op te sporen middels de ‘no cure no pay’-methode. Volgens het NRC zouden, middels deze wijze, bij honderden uitkeringsgerechtigden fraude zijn vastgesteld en werd op basis daarvan de uitkering stopgezet of verlaagd. Weinig uitkeringsgerechtigden zouden maar bezwaar maken tegen deze opsporingsmethoden van de gemeente volgens het NRC en alleen de uitkeringsgerechtigden die onlangs bezwaar hebben gemaakt tegen deze methode van opsporen, hoeven de terugvorderingen / boetes niet te betalen.

Bron: NRC

 

7 juni 2015 – De PvdA had naar aanleiding van een uitzending van De Monitor kamervragen gesteld over particuliere bureaus die op basis van ‘no cure, no pay’ worden ingehuurd door gemeenten om uitkeringsfraude op te sporen. Staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid stelt nu, in de beantwoording op die vragen, dat het niet meer is toegestaan particuliere bureaus in te huren die op een dergelijke basis werken. Daarbij stelt Klijnsma dat het opsporen van uitkeringsfraude een taak is die de gemeente zelf moet uitvoeren en niet gedurende een langere tijd mag worden uitbesteed aan private partijen.

Bron: RTV Rijnmond