Berichten

Experiment bijstand

Staatssecretaris Klijnsma van SZW heeft samen met de wethouders van Utrecht, Wageningen, Groningen en Tilburg de basis opgesteld voor experimenten waarbij gemeenten de vrijheid krijgen om op een andere manier om te gaan met de uitvoering van bijstandsregels. Centraal hierbij staat de vraag wat in praktijk het beste werkt om te bevorderen dat mensen via werk weer onafhankelijk worden van bijstand.

Het doel van de experimenten is onderzoeken hoe de Participatiewet op het punt van begeleiding naar werk effectiever kan worden uitgevoerd. Dit tracht men te bereiken door gemeenten de vrijheid te geven om dit zelf te onderzoeken in de praktijk. Tijdens de experimenten wordt gevarieerd met de intensiteit van verplichtingen. Daarnaast wordt ook gekeken naar financiële prikkels die de uitstroom vanuit de bijstand naar werk bevorderen.

De vier gemeenten zijn al langere tijd met staatssecretaris Klijnstra in gesprek om onderzoek te doen naar een effectievere uitvoering van de Participatiewet. Op verzoek van de Tweede Kamer is een AMvB opgesteld om dit wettelijk mogelijk te maken. De organisatie ZonMw heeft in samenwerking met de universiteiten van Utrecht, Wageningen, Groningen en Tilburg een basis ontwikkeld, die onmisbaar is voor de opzet van een wetenschappelijk en inhoudelijk experiment.

Voor het experiment worden drie jaar uitgetrokken waarvan twee jaar in praktijk. De vier gemeenten gaan de komende tijd stappen zetten om het experiment op te starten. Het is op basis van De AMvB ook mogelijk dat andere gemeenten dit experiment uit gaan voeren, tot een maximum van 25.

Bron: divosa.nl