Berichten

Polenfraude

Uit onderzoek van Nieuwsuur blijkt dat Poolse arbeidsmigranten op grote schaal frauderen met werkeloosheidsuitkeringen.

Als arbeidsmigranten een halfjaar in Nederland werken en daarna ontslagen worden, hebben ze recht op een werkloosheidsuitkering. Voor het recht op zo’n uitkering moet wel voldaan worden aan een aantal vereisten: zo moet je in Nederland verblijven, beschikbaar zijn voor werk en zelf actief solliciteren.

Aan deze vereisten houden sommige Polen zich niet. Ze gebruiken valse handtekeningen, nepsollicitaties en adresfraude om hun uitkering te behouden, terwijl ze ondertussen in Polen verblijven. Tegen betaling worden ze daarin bijgestaan door malafide tussenpersonen: deze tussenpersonen onderscheppen en beantwoorden brieven van het UWV, solliciteren op baantjes en zorgen voor Nederlandse aankoopbonnen.

Dit zorgt voor hoge kosten: één uitkeringsgerechtigde die in Polen verblijft kan al meer dan 10.000 euro onterecht ontvangen.

De fraude was al bekend bij het UWV, maar de Tweede Kamer was hierover niet geïnformeerd. Daarnaast lijkt het er ook op dat het UWV geen structurele maatregelen heeft genomen om deze specifieke vorm van fraude te stoppen.

Bron: nos