Berichten

Bestrijding fraude

Op 18 november 2014 vond het congres van Kennisplatform Werk en Inkomen (KWI) plaats. Tijdens dit congres werden onder andere de uitkomsten van de onderzoeksrapporten ‘Hoogwaardig handhaven in de gemeentelijke praktijk’ en ‘Het aanspreken van klanten op verplichtingen’ gepresenteerd. Hieronder meer informatie over beide rapporten.

Hoogwaardig handhaven in de gemeentelijke praktijk
In dit onderzoek is het handhavingsproces in vier gemeenten in Nederland onderzocht. De onderzoekers concluderen dat de manier van het bestrijden van fraude door gemeenten grote onderlinge verschillen vertoont en dat het aantal ontdekte fraudegevakllen uiteenloopt per gemeente. Tevens kwam uit het onderzoek naar voren dat geen direct verband is aan te tonen tussen de structuur van handhaving van de gemeente en het succes dat daaruit voortvloeit. Daarnaast worden in het rapport een aantal mogelijke positieve factoren op fraudebestrijding genoemd. Fraudebestrijding is effectiever wanneer: de burger regelmatig contact heeft met de uitkeringsinstantie, minder overdrachtsmomenten in de keten aanwezig zijn en als er daadkrachtige monitoring plaatsvindt.

Bron (inhoud) rapport:: Erasmus University Rotterdam

Het aanspreken van klanten op verplichtingen
Onderzocht is de manier waarop medewerkers van uitkeringsinstanties cliënten kunnen én willen aanspreken op gedragingen die de re-integratie of de rechtmatigheid hinderen. Conclusies van dit onderzoek waren onder andere dat medewerkers van de uitkeringsinstanties weinig hindernissen ervaren om de uitkeringsgerechtigde aan te spreken op hun gedrag. Ook belemmert de vertrouwensband (en de mogelijke respons van de de uitkeringsgerechtigde over bepaalde zaken) de uitvoering van de taken van de medewerkers niet. Daarnaast blijkt uit dit onderzoek dat wanneer medewerkers uitkeringsgerechtigden op hun gedrag aanspreken dit eerder gebeurt op basis van professionele waarden van de medewerkers dan op basis van de vastgestelde beleidsregels of protocollen.

Bron (inhoud) rapport: Erasmus University Rotterdam

Bron nieuwsbericht: Binnenlands Bestuur