Berichten

Werk in detailhandel

Opvallenderwijs zal het aantal banen in de detailhandel naar verwachting toenemen. Afgelopen jaar verloren nog ruim 21.000 mensen hun baan in de winkelverkoop door het grote aantal faillissementen. Grote winkelketens zoals V&D, Aktiesport en Perry delfden het onderspit.

In de komende 2 jaar verwacht het UWV dat de werkgelegenheid in de sector met zo’n 7500 werknemersbanen per jaar toeneemt. Dit komt doordat de online omzet groeit met bijna 20% op maandbasis. Hierdoor staan de traditionele winkelketens en warenhuizen onder druk. In plaats van fysieke winkels kiezen consumenten voor online partijen zoals Bol.com of Fonq.

De banengroei zit hem dan ook in de webwinkels. Op gebieden zoals transport en logistiek zijn meer medewerkers nodig. Daarnaast bestaat er baankans op het gebied van fysieke winkels voor werknemers die kunnen voldoen aan hogere eisen die worden gesteld op het gebied van service- en adviesvaardigheden.

Uit cijfers van het UWV blijkt dat het aantal nieuwe WW-uitkeringen van werknemers in kleine en middelgrote winkels van 2013 tot 2015 met 13% is gedaald. Bij grote winkelketens steeg het aantal WW-uitkeringen juist met 3%.

Bron: fd.nl